Brouwerij

Zundert trappist. Karakter in kleur en smaak

Zundert Trappist is een kastanjekleurig bovengistend bier met nagisting op fles. Het bevat 8% alcohol. We hebben gekozen voor een bier dat we ‘een beetje weerbarstig’ noemen. Dat wil zeggen, Zundert Trappist is een bier dat je de tijd moet geven om daadwerkelijk te doorgronden.
Ons trappistenbier heeft een veelbelovende geur met een zweem van kruiden en specerijen. In de aanzet is Zundert Trappist bloemig en iets zoet. Geef het bier wat tijd en het karakter evolueert van licht karamel naar een mooie en droge hopbitterheid. In de lange afdronk vloeien de bitters samen met een aangename kruidigheid op de achtergrond.
Zundert Trappist wordt alleen aangeboden in flesjes van 33cl.

Zundert Trappist. Authentiek trappistenbier

Een bier is pas een trappistenbier wanneer het gebrouwen is binnen de muren van een trappistenabdij, onder verantwoordelijkheid van de monniken.
Wereldwijd bestaan er slechts een beperkt aantal trappistenbrouwerijen, waarvan twee in Nederland gelegen zijn.
Een trappistenbier is herkenbaar aan het zeshoekige logo “Authentic Trappist Product” toegekend door de Internationale Vereniging Trappist. Wie daarover meer wilt weten, vindt heel wat informatie op www.trappist.com.

Serveertips

Het delicate karakter van een Zundert Trappist bloeit volledig open bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 14° C. Het bier gist na op fles. Bewaar de flessen dus staand. Zo blijft de gist op de bodem van de fles. Door de fles voorzichtig te openen zal de gist dan ook niet loskomen. Schenk Zundert Trappist in zijn eigen taps toelopende glas, dat speciaal voor het bier ontworpen werd. Dit glas laat geur en smaak helemaal tot zijn recht komen.

Recepten met Zundert Trappist

Culinair zijn er heel wat mogelijkheden met ons bier. Hieronder vindt u enkele recepten waarin ons trappistenbier een meerwaarde aan het gerecht geeft.
Maar ook zo of als drank bij een kaasschotel of een gerecht is het heerlijk genieten van een Zundert Trappist.

Gemarineerd staartstuk met gepofte puntpaprika’s

Ingrediënten:
1 kilo staartstuk
8 stuks puntpaprika

Marinade:
500 gram bruine mosterd
350 gram grof zeezout
60 gram verse gember
75 gram tamarinde
75 gram sesamolie
4 stuks steranijs
2 tenen knoflook

Bereiding:
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een blender en draai ze fijn. Maak het staartstuk schoon en haal het vet eraf. Plaats het vlees in een vacuumzak met de marinade en vraag de slager de zak te vacumeren. Laat 72 uur rusten. Haal het vlees uit de zak en spoel het af. Droog het en snijd het in dunnen plakken.

Pof de puntpaprika’s in de oven bij 185 oC. Als het vel los komt te zitten (na ongeveer een kwartier), dun ontvellen en de zaadlijsten eruit halen. Dep de paprika droog en maak er in een keukenmachine een gladde crême van.

Serveer met een mooi glas Zundert Trappist

Konijn gestoofd in Zundert Trappist

Ingrediënten:
4 stuks konijnenbout
1 prei
1 winterpeen
1 ui
2 tenen knoflook
3 laurierblaadjes
1 grote eetlepel druivenmostmosterd
2 flesjes Zundert Trappist
zout
peper

Bereiding:
Smeer de bouten in met zout en peper. Braad ze in een grote braadpan aan tot ze goudgeel zijn. Snijd de groente fijn en zet ze aan met de laurierblaadjes. Voeg de mosterd toe. Blus met bier en een kwart liter water. Stoof het geheel in de oven voor anderhalf uur in een oven bij 175 oC.

img_0474

De volgende borrelhapjes gaan buitengewoon goed met Zundert Trappist

  • Aardbei met smeerbare geitenkaas, gegarneerd met een blaadje dragon en gewikkeld in een plakje gebakken bacon
  • Aardbei gerold in een parmaham met een klein blaadje basilicum
  • Aardbei op een plakje mozzarella verpakt in een runderrookvlees, versierd met koriander
  • Aardbei met crême fraiche, gemberpoeder en een zaadje komijn

Gebrouwen met pure, natuurlijke ingrediënten

Aan de basis van elke Zundert Trappist liggen heerlijke, natuurlijke ingrediënten:

  • zuiver water
  • diverse moutsoorten. Ze zorgen voor een volle smaak en geven ook de unieke kleur aan ons bier
  • edele bitterhoppen en verfijnde aromahoppen
  • een eigen kruidenmengsel met kruiden uit de nabije omgeving

Het brouwproces

Achter een matglazen buitenmuur staat een moderne brouwerij waarin twee monniken werken samen met een externe brouwmeester.
De brouwerij is klassiek opgezet met brouwketel, klaringskuip en kookketel.
In de brouwketel maken we een beslag van water en geplette mout dat we opwarmen. Hierdoor zetten enzymen uit de mout, zetmeel om in suiker.
Dit beslag filteren we in de klaringskuip of wortfilter. De vliesjes van het gemoute graan dienen mee als natuurlijke zeef wanneer het wort langzaam door de filter loopt.
Het wort – heldere, suikerhoudende vloeistof die zo ontstaat – wordt vervolgens anderhalf uur gekookt in de kookketel. Gedurende het kookproces voegen we hop toe. Op het laatste moment volgt ons eigen kruidenmengsel.
De bitterzoete vloeistof koelen we snel af en vloeit dan naar 1 van de 6 cilinder-conische tanks. In deze tank wordt bovengist toegevoegd. Tijdens de vergisting ontstaan koolzuur, dat voor de belletjes zorgt, en alcohol. De vergisting duurt ongeveer een week. Daarna wordt de gist verwijderd en moet het bier nog minimaal drie weken rijpen of lageren voordat we het kunnen laten bottelen. Bij de botteling wordt nog wat extra gist en suiker toegevoegd zodat het bier opnieuw een gisting ondergaat, deze keer in de fles.